Tuesday, January 27, 2009

my birthday present...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Alhamdulillah, pada ulangtahun kelahiran Arif yg ke 2 ini, Arif mendapat banyak "angpau" besar. Seperti yg telah diceritakan pada post terdahulu, jemputan ke majlis harijadi Arif adalah terhad pada sedara mara sahaja..tupun ammie, abah, tok mak dan tokki tak kabarkan majlis ini dibuat sempena harijadi Arif tapi lebih kepada "makan besar" family. tujuannye utk kami berkumpul beramai2 sempena cuti raya cina yg panjang.. Oleh kerana mereka tak bawa hadiah utk Arif, maka mereka telah memberi sampul merah yg "boleh tahan" merahnye...hehehhehe...

Namun, Arif tak terkilan kalu tak dapat hadiah janji dapat jumpa kawan2 n bermain bersama2. Budak 2 tahun mana tau tang hadiah2 niekan janji dapat main.. Ade satu hadiah yg sungguh istimewa pemberian daripada tokki..terima kasih tokki, arif suka sangat2 hadiah nie. Nak tau ape hadiah istimewa tu, jom layan....

video
Bila pemandu tiada lesen bawa kereta...

niela toot toot chuga chuga big red car arif.. Arif bleh bawa sorang je tak bleh bawa penumpangla..kawan2 tumpang tengok jela eik..hehehhe...

Terima kasih buat kawan2 yg mengingati hari kelahiran arif. Terima kasih kerana sudi mendoakan kesejahteraan arif. Arif takde ape nak balas kecuali ucapan terima kasih.

Monday, January 26, 2009

my 2nd birthday...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Pada 21 Januari 2009 ritu, genapla Arif 2 tahun. Tahun nie 21hb jatuh pada hari rabu. kebetulan hari bekerja dan sume org menyambut kelahiran baby Auni, maka Arif tangguhkan majlis sambutan harijadi Arif pada 25hb iaitu pada hari Ahad. Majlis harijadi Arif kali nie dibuat di kampung seperti biasa secara sederhana saje. Hanya sedara terdekat sahaja dijemput. Buat kawan2 Arif kat KL yg menunggu nak makan kek Arif, nnti di suatu hari yg indah, ammie+ abah akan wat di KL ok. Maaf banyak2 kerana tidak dijemput.

Nie gambar sekitar majlis harijadi Arif. Majlis dibuat pada waktu makan tengahari. kirenye kami sekeluarga "makan besar"la tengahari tu.. Menu utama nasi lemak dan satey. Makanan favourite Arif.



Gambar2 di sekitar upacara memotong kek..


Kek yg di"sponser" oleh Tok Mak..terima kasih tok mak...



Selepas upacara memotong kek, Arif sibuk main bubble n letup2kan belon plak..1 hari arif tak tido sbb excited sangat2 bile dah jumpa kak wani, abg fizi, abg rafi, kak mira, kak alinah, kak aliya, kak aliza, kak yana.. tupun ade sedara arif yg dtg lambat takde dlm gambar...pasnie ade upacara yg ditunggu2..upacara dapat hadiah!!!yeee yeee...tapi tunggu next entry ok..

my birthday twin...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Sume orang tau harijadi Arif adalah pada 21 Januari 2007. Tahun nie, pada harijadi Arif yg ke 2, Arif telah mendapat seorang lagi sepupu baru iaitu baby Nur Auni Alisha. Baby Auni anak kepada Uncle Zizie + Auntie Yan. Baby Auni lahir pada 21 Januari 2009, jam 2.55 pagi. Selamat datang ke dunia penuh keriangan ini Auni Alisha... Arif plak excited tengok baby Auni. Jom kite layan gambar bile abang Arif menjaga adik sepupu barunya, baby Auni nie...hehehhehe...


Abang Arif with baby Nur Auni Alisha
video
Video Abg Arif mengagah baby Auni

a gathering of babies...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Pada 17 Januari 2009, Arif sekeluarga telah dijemput berkumpul bersama2 teman2 seperjuangan Arif utk meraikan kelahiran baby Uncle Amet+Auntie Intan iaitu baby Safiya Maisara. Sume kawan2 Arif teruja nak jumpa baby Maisara nie. Baby Maisara lahir pada 20 Disember 2008. Selepas balik berpantang barula kami berkesempatan nak menziarahi baby maisara.



Baby yang diraikan : Safiya Maisara

Antara jemputan yg hadir pada majlis tu ialah family Iman Rifdi, family Ellie Dafeena, family Nur Syuhada, family Adam dan family coming soon baby,Uncle Wansher n Auntie Mimi. Makanan pun sedap2 belaka. Arif belasah makan sup ayam n ratah ikan bakar. pastu makan karipap ngan air sirap sambil layan cite kegemaranan arif kat Animal Planet. Dah jumpa ramai kawan arif sampai tak sempat nak gomol baby maisara. Lagipun baby maisara takde mood utk digomol n taknak kat org lain kecuali mummy dia. Takpe, bile baby maisara besar sikit kite bleh main sama2 eik...jom kawan2 layan gambar aje...

Antara gambar2 yg Arif sempat ambik...hehhehehe..

Baby Adam ngan mummynye, Auntie Huda.... Nie Ellie Dafeena ngan papa dia..

Nie Syuhada ngan papa dia.. Nie gmbr jemputan yg sempat ditangkap..

Sebenarnye ammie n abah tak sempat nak amik gambar sume tetamu termasuk gambar tuan rumah sbb masing2 sibuk makan dan berborak sampai tak ingat nak bergambar kenangan. Saat2 macam nie best sgt utk dikenang sbb jarang dapat berkumpul ramai2 ngan anak masing2. maklumla, sume dah berfamily n ade agenda masing2 kan..yg takde dlm gmbar spt, tuan rumah (Uncle Amet + Auntie Intan, family Iman Rifdi, Uncle Wansher + Auntie Mimi).. Minta maaf banyak2..buat tuan rumah, terima kasih daun keladi pasnie jangan serik jemput kami lagi...hehehhehhe...

Thursday, January 15, 2009

my Playhouse Disney magazine..

Assalamualaikum kawan-kawan...


Alhamdulillah, Arif semakin minat membaca buku..tak kira buka ape janji dalam buku tu ade watak kartun Mickey Mouse, Pooh & Tiger, Little Einstein..kalu bukan kartun plak arif suka sangat tengok gambar binatang dalam encyclopedia.

Pada suatu hari yg indah, ammie dan abah bawa arif ke Carrefour. macam biasa, ammie akan singgah ke kedai buku utk beli majalah. Entah mcmner tgh ammie belek2 majalah Pa&Ma, arif plak ternampak 1 majalah yg menarik minat dia. Niela majalah yg telah menarik minat arif...taaaddddaaa...

Kerana begitu minat sgt ammie tengok arif belek2 majalah tu sampai mulut pun tak lekang sebut nama watak2 kartun dalam tu, so abah decide utk belikan majalah tersebut. Sejak ade majalah nie, ke mana arif g dia bawa majalah nie. kalu kite amik waktu dia nak tido pun tak bleh..dia cakap..arif nak bacala...dalam majalah nie ammie tengok dia banyak aktiviti padankan gambar, mengira dan bercerita. sesuaila dia tulis kat situ utk kanak-kanak prasekolah. mungkin illustrasinye menarik menyebabkan arif cepat belajar dan alhamdulillah dia dah hafal sume aktiviti n cerita dlm majalah tersebut dalam masa 3 hari je..alhamdulillah...

Ammie lihat arif lebih cepat belajar n tak bosan ngan majalah mcmnie. so pasnie bleh cari majalah mcmnie lagi. tak rugi rasenye beli majalah/komik kalu arif suka n minat nak belajar walaupun gunakan bahan bacaan murah...hehhehehe...

Tuesday, January 6, 2009

my pet fish...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Arif suka sangat tengok binatang. Arif suka sangat ikan. kalu g mana2 aquarium tu bleh dok kat situ sampai 1 jam. entah ape yg menarik sangat minat arif pun ammie tak tau. yang pasti arif slalu tunjuk kat ammie mulut fish, mata fish, insang fish, badan fish, dan ekor fish.

Oleh kerana minat sangat tengok ikan, sempena tahun baru abah hadiahkan arif 1 buah aquarium kecik bersama 2 ekor ikan laga. Abah pilih aquarium n ikan yg senang dibela dan tahan lasak sbb ammie n abah tak kuasa nak cuci aquarium n geli nak pegang ikan hidup. Ammie ngan abah tak minat bela ikan, makan ikan minatla...hehehhehe... Arif je minat ikan so arif kena jaga n beri makan ikan setiap hari. At least arif ade hobi baru...so jom tengok gambar arif ngan ikan peliharaannye ini...



Niela ikan peliharaan Arif. yang merah namanye Upin dan biru namanye Ipin. Kedua-dua ikan laga nie jantan yea kawan-kawan. Hobi dorang nie berlaga sbb tu la dorang takbleh bertemu, kalu berjumpa akan berlawan sampaila salah seekornye mati.. Ammie kate kite tak bleh jadi macam ikan laga sbb suka berlawan/bergaduh. Arif kena latih ikan2 arif supaya jangan bergaduh yea.. Arif paling suka kalu ikan2 nie lihat rupa dorang sendiri kat dlm cermin..nnti akan kembang sume muka dan ekor2nye. cantik tau masa tu..


Niela rupa tuan punya ikan..asyik tengok je ikan dia oK ke tak..kalu ikan dia tak bergerak, dia akan ketuk2 aquarium tu. pastu ikut dialog macam dlm cite Upin&Ipin. Lawan..Lawan..Lawan.. nnti ammie cakap, mana bleh lawanla..Arif jawab, lawan paling cantikla..hehhehehhe...

HAPPY NEW YEAR 2009!!!!

Assalamualaikum kawan-kawan..

Selamat Tahun Baru 2009. Sekejap aje rasenye tahun 2008 berlalu. Tahun nie arif 2 tahun. Azam tahun baru arif insya allah, arif akan terus belajar, belajar dan belajar. seronok rupanye dapat tau macam2 nie..




Arif sambut Tahun Baru kat kampung. Abah sengaja bertolak malam dr KL utk beri peluang arif tengok bunga api on da way balik ke Muar. Cantik bunga api nie kalu tgk dari jauhla, kalu dekat2 arif takutla...hehhehehhe.. Nasib baik perjalanan kami dpermudahkan tak jem kalu tidak alamat tido dalam ketala jawabnye.







Esoknye kami pergi ke Zoo Melaka. Ya ampun, ramainye orang nak tengok binatang nie..Arif g ngan ammie, abah n tok mak. Kesian tok mak kene jalan jauh. Arif tak kisahla, sbb naik stroller.hhehehe..Dalam Zoo Melaka, Arif naik train utk pusing keliling zoo. best naik train nie. tapi arif tak dapatla tengok sume binatang. Saat paling best bila arif dapat tengok pertunjukan burung, orang utan dan ular. Best sangat2..terhiburla juga..





Pastu kami singgah ke Medan Ikan Bakar Umbai. Ade banyak ikan kat situ. besar2..ammie tak sempat amik gambar sbb sume dah kelaparan..so makan sampai tak ingat...

Balik Muar, arif masih teringat kawan arif kat zoo tu. Asyikla cakap nak g tengok kawan arif kat zoo, nak tengok kawan arif kat zoo, sampai bleh ngaruk2 lagi. mujurla kat Muar nie ade satu tempat yg popular ngan monyet2 yg jinak2 merpati..Tanjung Ketapang namanye. kat sini tarikannye adalah monyet liar. Mereka nie tak dibela/dijaga oleh Jabatan Perhilitan, so sesiapa yg datang boleh bawa makanan n bagi makanan kat monyet2 nie. Monyet2 nie pandai, macam da tau waktu dia balik berehat/ balik tido. petang pukul 7 mlm je sume monyet akan balik ke pokok masing2 hanya orang2 yg cerdik nie plak taknak balik...hehhehhe..arif pun sama, ngaruk2 taknak balik sbb nak kawan arif, nak kawan arif..hehhehehe..