Tuesday, March 31, 2009

my shopping trip..

Assalamualaikum kawan-kawan...

Lani tugas Arif asyik teman ammie shopping barang2 baby. Ammie suh Arif pilih baju utk baby. Setiap kali Arif pilih baju mestila Arif cari baju utk Arif dulu..selalunye bile shopping mesti ade baju utk Arif dan utk baby. Baju Arif banyak color biru, kuning n hijau. Baju baby plak banyak warna merah, purple n pink..kenapa eik??Arif ade gak tanya ammie, kenapa baby tak mau pakai baju Arif? Ammie kata, baju Arif sume baby tak muat...boleh...hehehhee..

Pada 26/3/09, Jusco Bukit Tinggi ade wat JCard Day. Ammie ngan abah memang tunggu Jusco JCard Day sbb byk pilihan dan dpt brg ngan harga yg berpatutan. 2/4/09 iaitu pada hari khamis akan dtg nie, Jusco Metro Prima plak akan wat JCard Day. Ammie bukanla nak shopping ape, just cari baju je..barang2 lain sume bleh guna yg Arif punya dulu..hehehehe... so kawan2, ape lagi..jom ajak ammie n abah kawan2 g shopping...chewah...mcm banyak ongkosnye...hehehhehe...

my baby sister...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Semalam, Arif teman ammie wat scan 3D. Arif tak sabar nak tengok adik Arif. Lani hanya boleh tengok gambar jela. Ammie kata baby akan keluar insya Allah pada 17/7/09. Lani baby baru 24 minggu dan berat 770 gram...Tak lama lagi Arif ade kawan bermain, kawan berebut mainan, kawan utk disayang, kawan utk dibuli dan mcm2 lagila... Jom kawan2, Arif kenalkan gambar adik Arif nie...layan...
Hai kawan-kawan..Nama saya Arif, nie adik saya..haii...nantikan kisah kami berdua..tunggu!!!

video

I MISS U!!!

Assalamualaikum kawan-kawan...


Huhuhuhu..sedihnye Arif sbb terpaksa berpisah ngan boob**s ammie.. dah 1 bulan Arif tak hisap n3n3n ammie..ammie dah ajar arif minum susu Dutch Lady 123. Ammie kata susu ammie dah abis, dah kering..so bile arif isap tak kuar susu, mulala arif gigit2 n3n3n ammie...lagipun arif dah besar, dah 2tahun 2 bulan, dah nak jadi abg da...huhuhuhu.. i miss u la n3n3n..hanya bau jela pengubat rindu Arif...huhuhuhu...kenapa sume nie berlaku kat Arif...huhuhuhu..

Tuesday, March 24, 2009

manners...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Alhamdulillah, Arif dah semakin memahami utk berkelakuan baik apabila berada di rumah ataupun di khalayak ramai.

Antara perangai yg baru digunapakai kebelakangan ini ialah :
1) Arif dah tau kalau nak masuk rumah mesti beri salam dan kalu kite di dalam rumah kenala menjawab salam.

2) Jika org beri sesuatu benda/barang kepada Arif hendaklah dijawab ngan ucapan terima kasih/ thank you dan bila dah diberi barang tersebut hendaklah diucap "sama-sama/welcome"

3) Jika Arif meminta sesuatu/ pertolongan perlu guna perkataan "Please" dihadapan.

4) Jika Arif terpijak/terduduk/ buat ammie dan abah marah, Arif akan say "sorry"..

5) Bila diakhir perbualan telefon dengan Tokkinya, Arif akan suh Tokki sampaikan salam kat Tok Mak...

Alhamdulillah, semoga Arif terus mengekalkan ciri2 nilai murni ini hingga ke besar/tua..insya Allah. Tu kalau bercerita tentang kanak-kanak berusia 2 tahun. Tapi kali nie ammie nak bercerita tentang org dewasa berbangsa Melayu lagi yg tidak menjaga adab sesama manusia. Adakah zaman telah berubah menjadikan perangai kite/nilai2 budaya kite juga turut berubah? Sudah hilang ke ucapan terima kasih, maaf, please atau excuse me yg pernah diajar di rumah/di sekolah dahulu...entahla..semoga boleh dijadikan renungan dan sepatutnye kitela contoh pada generasi muda nnti.

Monday, March 23, 2009

gathering lagi...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Pada 21 Mac 2009, sempena monthly birthday Arif yg ke 2 tahun 2 bulan, Abah ngan Ammie bawa Arif makan kat Big Plate, Shah Alam. Makan2 kali nie dihadiri oleh Uncle Kuken+Auntie Nor with Dafeena, Uncle Amet+Auntie Intan with baby Maisara + adik Auntie Intan, Uncle Zul+Auntie Fiza with Syuhada. Makan2 kali nie bukan utk meraikan harijadi Arif sebenarnye tapi lebih kepada menunaikan impian/hajat/mengidam abah nak makan lamb chop versi double...huhuhuhu..

Ammie tak bawa camera so amik gambar dr blog org..Arif plak sepanjang masa kat restoren tu tido aje. so tak banyak aktiviti yg arif bleh cite just layan jela menu2 yg dipesan oleh ammie ngan abah. Untuk ammie, abah pilihkan fish n chip kengkonon bleh share ngan Arif, dan Abah pilih Mixed Grill with salad + mashroom sup.

Secara keseluruhan, makanan kat sini best jugakla. puashati beb..syaratnye mesti bawa perut kosong agar dapat dihabiskan makanan yg diorder tu...hehehhehe... kalu kawan2 nak g, nie alamatnye :

Big Plate No. 27, Jalan Alfa F U6/F
Pusat Perdagangan Subang Permai

Shah Alam




Majlis Akikah lagi...

Assalamualaikum kawan-kawan..

Pada hari Sabtu, 21 Mac 2009, Auntie Yan ngan Uncle Zizie wat lagi majlis akikah untuk baby Auni. kali nie mereka sambut di rumah family Uncle Zizie. Majlis kali nie bukan disambut ngan baby Maryam tapi ngan baby Faziq Shah iaitu anak buah Uncle Zizie. Arif sekeluarga dijemput utk meraikan majlis tersebut tapi Arif malu2 nak berkawan sbb selalunye Arif jumpa kawan/sepupu yg Arif kenal, yg Arif selalu main tapi kali nie Arif jumpa kawan baru, so malu2 kucing..nasib baik ade speck hitam nie...melekap ajela ngan ammie..huhuhu...




Baby yang diraikan : Faziq Shah dan Nur Auni Alisha..masing2 lagi suka layan tido walaupun sekeliling bising..

my specky...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Arif lani dah pandai sangat melaram..kalu dulu tengok sunglass ammie ngan abah mesti Arif kepak2kan tapi lani bile nampak ammie ngan abah pakai, dah pandai meminta nak sunglass jugak...huhuhu...so bile kami g carrefour, Arif dah pandai terus tuju kat tempat sunglass tu. Best tau kawan2, ade mcm jenis..Arif suka sangat Pooh so Arif pilih poohla.. So, jom layan gambar2 Arif tengah melaram nie..hehhehehe...

MAULIDUR RASUL...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Lama sungguh ammie tak update blog nie..nak kate bz, mungkin juga..banyak cite nak Arif citekan kat sini. Cite pertama tentang Maulidur Rasul. Ammie kate Maulidur Rasul nie kite sambut sbb haritu adalah harijadi Rasul Allah. Namanye, Nabi Muhammad S.A.W. Arif tak kenal pun Nabi Muhammad tapi Arif selalu nyanyi n sebut namanye bile ammie buka nasyid Arif. Arif dah pandai nyanyi lagu selawat nabi..byk kali Arif nyanyi sambil pukul kompang...hehehhee...Arif harap sangat dapat kenal Nabi Muhammad melalui cerita2 Al-Quran yg ammie cite kat Arif...insya allah..

Pada 15 Mac 2009, Tok Wan wat kenduri kesyukuran sempena Maulidur Rasul. Ramai org dtg rumah Tok Wan sbb nak nyanyi lagu selawat nabi. Arif pun ikut nyanyi sekali. Macam nyanyi lagu happy birthday plak.. Selain menyambut Maulidur Rasul, Tok Wan wat kenduri akikah utk baby Maryam n baby Auni. Seronokla dorang dapat celebrate hari bersejarah ngan hari jadi nabi..ape2pun Arif amat seronok haritu sampai tak ingat nak tido...

Thursday, March 5, 2009

I'm a nature lover...

Assalamualaikum kawan-kawan...



Arif amat gemar tengok landskap mcmnie... setiap kali terjumpa air pancut ini, mesti Arif bertinggung berjam-jam menikmati keindahan seni buatan ini. Kadang2 ammie pun tak ter"imagine" ape yg arif dok imaginekan setiap kali mengajak kami tengok air pancut. Arif asyik bertanya kat mana air tu keluar, kat mana fish, mcmner air tu bleh jatuh, mcmner air bleh kuar tinggi2,mcm2...sampai tak terjawab ammie...hhehehhe...Mungkin Arif nak kami sediakan satu air pancut seperti ini di rumah malangnye kami masih dok menyewa rumah apartment lagi yg tiada kawasan utk letak air pancut tersebut. Insya allah, bile dimakbulkan Tuhan dok rumah sendiri nnti akan ammie usahakan utk dapatkan landskap mcmnie nnti wat Arif tenangkan fikiran..hehhehehehe...

p/s: nie angan2 ammie ke angan2 Arif...hehhehehe...

GENG : PENGEMBARAAN BERMULA...

Assalamualaikum kawan-kawan...


Semalam, Arif berjaya juga tengok movie nie setelah sekian lama menunggu..maklumla Arifkan tak sihat, dalam cinema kan sejuk, nnti berpanjangan plak sakit Arif..

Ape2pun, cite GENG nie yg ade UPIN&IPIN tu bestla. Kiranye percubaan LES COPAQUE yg pertama dalam film animasi berjaya tarik perhatian ramai. tapi ammie nak komen sikitla, nie dr sudut pandangan ammie yea...cite nie tak sesuai sangatla dengan peringkat umo macam Arif (2thn)sbb aksinye terlalu ganas. kalu utk tontonan remaja OK la.. biasanye peringkat umo mcm Arif nie lebih kepada unsur humor, komedi yg bleh beri pengajaran (secara tak langsung)...

Biasanye yg ammie tengok, ramai peminat Upin&Ipin dikalangan peringkat umo 2-12 tahun.. Kenapa mereka suka sgt tengok Upin&Ipin mungkin sbb kepetahan dan kecerdikannye. Macam Arif nie contohnye, kebanyakan dialog dalam setiap episod Upin&Ipin dah banyak dihafalnye. Arif suka makan ayam goreng, mengaji, g masjid, naik basikal, main guli, sume nak ikut macam Upin&Ipin...hinggakan ammie terkejut sgt2 bile Arif dah pandai cakap ayat yg kasar mcm "aku nak beli robot", "tak mati pun" etc.. part2 yg negatif nie mcmner ammie nak bendung/sekat kalu dah masuk dlm cite. Hanya yg pembuat cite ini berhak mengubahnye dan ammie takkan nak sekat plak minat Arif pada cite Upin&Ipin nie..

Moral, cite nie best tapi lagi best kalu boleh diperbaiki jalan cerita n penggunaan ayatnye sbb nye utk tontonan anak kecik kite jugakan...

Monday, March 2, 2009

APE TU???

Assalamualaikum kawan-kawan...

Kawan-kawan ingat tak iklan dalam tv nie...



Sekarang nie Arif dalam fasa asyik dok tanya ammie pasal sume benda..macam dalam video tu..apa yg arif tak faham, arif baru jumpa, arif baru nampak, mesti arif akan tanya ammie banyak kali sampai ammie penat nak jawab. pastu arif ingatla..pastu bile ammie tanya arif balik, arif dah bleh jawab da..tula arif, bile ammie sengaja salah jawab, pandai plak arif betulkan...hehhehehe..macam2la arif nie...

Kawan-kawan selalu tak "buli" ammie dan abah kawan2??

members 2nd gathering ...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Semalam 1 Mac 2009, Arif berkumpul lagi ngan kawan2 Arif utk meraikan kelahiran baby Melissa Nur Raisya di kediaman beliau kat Bandar Mahkota Cheras. Baby Melissa nie lahir sama tarikh dengan Arif tau iaitu pada 21 Januari.. Nanti blehla kite celebrate birthday bersama eik..hehehhe...

Baby yg diraikan : Melissa Nur Raisya

Kawan2 Arif yg hadir ialah Shuhada, Ellie Dafeena dan Baby Maisara. Kami seronok dapat main bola sepak. pasnie blehla kite booking padang futsal eik kawan2...hehehhehe...