Friday, October 24, 2008

my balls..

Assalamualaikum kawan-kawan...

Kawan-kawan suka main bola tak. Arif suka main bola. Macam2 jenis bola arif ade. Walaupun bola ade bermacam jenis dan cara permainannya juga berlainan, Arif tetap main sume bola tu macam main bola sepak. Arif tendang dan baling..tu je arif tau.. Meh arif tunjukkan jenis2 bola yg arif ade eik.


Nie bola sepak..Cara main dia kene tendang bola tu sampai masuk gol..


Nie pula bola takraw. Orang Melayu kite panggil main sepak raga. Main bola nie pun kene guna kaki..tak bleh guna tangan.




Nie basketball. Nama melayunye bola keranjang. Bola nie main dia kene masukkan bola ke dalam jaring. tinggi tau tiang jaring dia tu..



Nie pula bola tennis. Main tennis nie kene guna raket.


Nie bola golf. Main golf pun kene guna kayu golf. kene pukul bola golf masuk dalam lubang.




Nie bola baseball dan bola softball. Permainan nie lebih kurang sama. Kena pukul bola, lari keliling bulatan sehingga sampai ke tempat permulaan. Lagi jauh bola, lagi banyakla kite bleh berlari sehingga bola tu dijumpai.


Nie permainan American Football. bentuk bola mungkin lebih kurang sama ngan bola ragbi.


Nie pula bulu tangkis. Digunakan untuk main badminton. Nak main kene guna raket badminton.


Nie bola kriket. nak main bola nie pun kene guna kayu pemukul iaitu kayu kriket.


Nie permainan bowling. Kene leretkan bola hingga dapat jatuhkan pin.






Nie pula guli. Biasanye main ngan congkak. Permainan tradisional orang Melayu.



Nie pula bola ping pong. Bola nie kecik aje. Main ping pong nie kat atas meje dan pukul bola guna bat.

Arif hanya cite pasal bola je tau. lenkali arif cite mcmner peraturan setiap permainan nie..

Thursday, October 23, 2008

my sippy cup..

Assalamualaikum kawan-kawan...



Alhamdulillah, sehingga kini Arif masih menyusu dengan susu ammie. Arif minum direct, tidak menggunakan botol. Pernah juga ammie cuba pam susunye dan letak dalam botol tapi arif refused nak guna. Arif pandai gigit2 je puting tu. Arif tak reti hisap puting botol susu. Kesudahannye, sume botol susu yg kebanyakkannye orang hadiahkan pada arif masa arif lahir dulu terpaksala ammie hadiahkan kat orang lain..

Arif pun tak pandai guna puting "kopek"..betul ke sebut benda alah tu..hehhehehe.. Arif kalu nagis je ammie sumbat susu ammie, so sampai lani arif mengopek ngan ammie jela..tapi kalu baby lain nagis pandai plak arif sumbat puting "kopek" nie suruh baby tu diam..hehehhee..

Kalu dulu masa arif 0-12bulan, ammie mmg tak bawa ape2 pun kalau kami kuar berjalan. Kalu arif nagis nak susu, cepat2la ammie cari baby room or "pinjam bilik" kalu kite g rumah sedara mara atau kawan-kawan. tapi sekarang arif dah besar. Arif dah 1 tahun 9 bulan. lagi 3 bulan nak masuk usia 2 tahun. Arif pandai minum guna sip cup sejak dr umo 6 bln lagi. masa tu ammie baru kenalkan solid food kat arif, pastu arif kene minum banyak air masak so arif minumla guna sip cup/cawan. Sampai lani arif minum guna sip cup. Arif guna waktu breakfast, waktu lunch, waktu minum petang, waktu bermain kat taman/padang, waktu keluar berjalan2.



Kawan-kawan masih guna botol atau dah guna sip cup.. kalu masih guna botol jomla kite tukar guna sip cup. Macam2 corak, mcm2 warna yg cantik2. tak malu kalu nak bawa g school nnti. Tahun depan insya Allah, arif pun nak join kawan2 g school..tunggu arif yea!!

Tuesday, October 21, 2008

my weight progress...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Kali nie arif nak cite perkembangan berat arif. Topic nie jadi topic perbincangan "hangat" ammie ngan abah sbb berat arif tak meningkat seperti yg sepatutnye macam rakan2 sebaya arif yg lain. untuk menyedapkan hati, ammie kata setiap bayi/anak adalah berbeza baik dari segi perkembangan fizikal ataupun mental. Sememangnye setiap bayi adalah individual..

Berat Arif dari 0 hingga 1 tahun

Carta di atas menunjukkan perkembangan berat arif dari baru lahir hinggalah arif berusia 1 tahun. Arif lahir pada 21 Januari 2007 dengan berat 3.13kg. Walaupun arif mengalami demam kuning (jaundis) yg tinggi, alhamdulillah berkat susu ammie secara ekslusif, berat arif meningkat setiap bulan. Jika dilihat pada carta, pada bulan September-Disember berat arif berada pada paras yg sama iaitu 8kg. Ini disebabkan oleh pemilihan dan cara pemakanan yg pelbagai pada arif sehinggalah arif memilih utk tidak makan. Pada masa ini ammie memilih utk blend bubur dengan ayam/ikan bilis+carrot/bayam tanpa garam/gula. Mungkin makanan yg ammie masak tak best, so arif pilih utk makan buah yg diblend spt apple, pear dan carrot. Susu ammie tetap maintain hingga ke hari ini..alhamdulillah..

Berat Arif dari 1 tahun 1 bulan - 1 tahun 9 bulan

Masalah berat arif tak meningkat iaitu berada pada tahap 8-9kg selama 8 bln menarik minat doktor utk dirujuk kepada pakar dietician. Multivitamin telah diberikan, namun doktor pun agak pelik sbb arif adlh seorang yg aktif dan sihat, mengambil semua makanan yg seimbang namun berat tak meningkat. so kesimpulannya, mungkin faktor genetik/keturunan menyebabkan berat arif tak meningkat. Macam ammie dan abah kecik2 dulula. Bile dah dewasa, membesar sehingga sukar utk dikuruskan..hehhehee...Kini arif dah 1tahun 9 bulan. Alhamdulillah berat semakin meningkat kepada 10kg walaupun rakan sebaya semuanye sudah mencecah hampir 13-14kg.

Monday, October 20, 2008

my favourite animal..

Assalamualaikum kawan-kawan..


Arif suka haiwan. Arif suka g zoo tengok haiwan. Kucing adalah haiwan peliharaan. kat kampung ade banyak kucing. Arif suka kucing sangat2. Arif tak taula samada arif nie kategori sayang kucing ke pembuli kucing. Tokki dan Tok Mak ade bela kucing. Bile arif balik kampung, kucing2 tu sume lari sembunyi takut kat arif. puas arif cari keliling rumah..nak tau ape dah arif wat ngan kucing2 tu..haa..niela dia aktiviti bile bertemu ngan kucing2..(sekadar gambar hiasan)..



Bile dah jumpa kucing, arif macam tak takut kena cekau ke, kene gigit ke, kena terkam ke ngan kucing tu. yg arif tau, arif suka pegang bulu kucing, suap makanan kat kucing, bagi ball kat kucing, tarik ekor kucing, guling2 ngan kucing, merangkak ngan kucing, peluk kucing, tendang kucing, pijak kucing, sume yg kucing wat arif nak try wat. Ade sekali tu kucing tu gali pasir nak poo poo pun arif ikut gali pasir gak..hehheehee..macam2..


Pada malam hari raya yg kelima, kucing Tokki telah selamat melahirkan anak kat dalam almari baju Tok. Mama Cat dah melahirkan 3 ekor anak kucing yg comel. Arif tak sempat beri nama kat anak2 kucing tu sbb dah kena balik KL. Sebenarnye, arif geli ngan anak kucing tu sbb dia kecik sgt. pastu dia hisap nenen mama cat. mama cat sayang kat anak2 dia. Bile arif call Tokki tanya perkembangan anak kucing tu malangnye seekor anak kucing dah mati.kes mama cat selalu bawa pindah randah anak2 diala nie..tak sabar plak arif nak balik kampung nak tengok kucing2 tu..

Kesimpulannye, arif nak jadi macam Tokki, sayang kucing. Kalu ikut abah ngan ammie, dorang nie geli kucing. pastu alergik ngan bulu kucing, bleh kena resdung tu. Sbb tula kat rumah kami nie ammie taknak bela kucing..hehhehe..

Sunday, October 19, 2008

my 1st words...


Assalamualaikum kawan-kawan...

Bulan nie arif dah 1 tahun 8 bulan. Sepanjang hidup arif nie dah banyak juga perkataan yg arif pelajari. Arif dah pandai gabungkan 2/3 ayat juga. seronok tau bile ammie dan abah faham ape yg arif cakap, ape yg arif minta.

Ammie kata, mula2 arif belajar cakap waktu tu arif 4 bulan, arif hanya pandai sebut abah aje..ammie pun arif panggil abah. kadang2 arif panggil ammie ibu, kadang2 panggil embok, kadang2 panggil mak sampaila arif umo 8 bulan arif dah mula pandai panggil ammie ngan betul. lani utk berlaku adil arif panggil ammie abah kalu 2 2 ade kat rumah...

lani, ammie kumpul sume perkataan yg arif dah boleh sebut. lebih 100 perkataan jugala..
Antaranye.. ammie, abah, auntie, uncle, afiq, ara (sara), miyol(mirul), tokki, tok, mak uwan(tokwan), abg, kakak,ball, susu, jom, baby, akit(sakit), eyak(berak), abis,nak, book, air, cat, bird, dog,duck, fish, snake, turtle,owl,monkey, horse,giraffe,cow, cicak, cocroch, car, toot-toot(car), one, two, three, oh no, alamak, see u, yeehaa, lagi, star, moon, bum-bum(tido), tido, lampu, kipas, hat, hot, sejuk, bubye(bye2), nenen, bear, kasut, sock, umbrella, zoo, adoi,apin (upin&ipin), gitar, kompang, bobbob(spungebob), rambut, gigi, brus gigi,allahuakbar, apple, buah, kopok,dsb..

Arif pun dah pandai wat ayat..antaranye :
jom bum-bum, nak nenen, nak susu, nak air, ayam sedap, mmm bestnye, wah..antiknye, cepatla abah, baby arif (kes kalu org tanya sapa nama arif), i'm arif, adoi..akitnye, nak hat, nak kasut, bird2 tebang (terbang), baby nagish, baby numnum(minum) susu, amik ambar(gambar), ammie atuk(batuk)..dsb..

arif pandai juga takbir..nie antara klip video yg sempat ammie curi2 ambik sblm berjaya dikesan oleh arif..
video

Seronok rupanye bila tau banyak perkataan kan kawan2.. jom kite tambah lagi perkataan kite..kite belajar sama2 eik..

Monday, October 13, 2008

my musical instruments...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Arif suka musik. Arif suka menyanyi. Arif suka menari. Hari2 dalam hidup arif mesti ade musik. Arif baca doa ngan menyanyi, arif baca Alif Ba Ta ngan menyanyi, arif baca ABC ngan menyanyi, arif mengira pun ngan menyanyi. Dengan musik arif cepat ingat apa yg diajar. Arif suka ikut macam The Wiggles wat. Menyanyi sambil main guitar, piano, recorder, drum dll..


Nie piano pertama dihadiahkan oleh Kak Mira. Banyak arif dapat belajar dari piano nie. Arif kenal bunyi haiwan, ammie ajar lagu Do RE Mi, Baa Baa Black Ship..Arif dah kenal dah notes Do Re Mi Fa So La Ti Do...kalu kawan2 nak senang belajar blehla tengok DVD Sound of Music...


Arif nak jadi macam Murray The Wiggles, ada guitar. Arif nak jadi rockstar..Abah pandai main guitar. Abahla banyak ajar arif main guitar.


Mcm prnah arif cite dulu..arif suka main kompang. Mcm main drum kan..hehehe..


Arif suka main recorder juga..Bleh tiup2 mcm tiup belon n tiup lilin..


Piano nie hadiah dari Tokki. Tokki pandai main piano. dia ajar arif lagu Do Re Mi dan lagu Negaraku..Macam function kat piano nie. Arif sukala..

Wat masa nie arif belajar main alat musik nie dari abah, ammie dan tokki. kirenye blum profesional la..nnti arif dah g belajar kat sekolah music ade sijil, blehla arif ajar kawan2 plak eik..hehhehehe..


Saturday, October 11, 2008

like father like son

Assalamualaikum kawan-kawan..

Kawan-kawan tau tak arif nie banyak mewarisi gen abah arif..tak kire dari segi rupa paras mahupun kelakuan. sumenya arif nak tiru abah arif. Puas ammie ajar arif perkataan atau ayat baru, arif tak mau ikut tapi bile abah ajar kejap je arif ngikutnye..Anak ABAHla katakan..


Kawan-kawan perasan tak gambar hitam putih tu gambar abah arif masa sebaya arif. Rupa kami sama kan..


Masa abah sebaya arif, abah pun kurus aje..Puas Tok sumbat makanan, vitamin ke ape sumenye tak jalan. Tok kate abah kurus sampai dah sekolah rendah. Tapi berkat kesabaran dan makan vitamin (minyak ikan kod) secara berterusan, maka dapatla badan seperti abah sekarang..hehhehe..Adakah arif mahu mengikut jejak langkah abah?


Nie pula gambar family ammie masa kecik2..Ammie tak banyak amik gambar masa kecik dulu. Ammie yg Tok Wan dukung tu. Rasa sama tak muka arif ngan muka ammie..

Ape2pun Arif tetap anak abah dan ammie. Arif sayang Abah. Arif sayang Ammie..